Penil Doppler Ultrasonografi, erkeklerde erektil disfonksiyonun (sertleşme sorunu) nedenlerini değerlendirmek için kullanılan özel bir radyolojik görüntüleme yöntemidir. Özellikle damar kaynaklı nedenleri (örneğin yetersiz kan akışı veya kaçak) ortaya çıkarmak için kullanılır.
pH, İdrar (24 Saat) Testi, idrarın asidik mi yoksa bazik mi olduğunu ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir. 24 saatlik idrar örneği toplanarak pH değeri analiz edilir. Bu test, vücudun asit-baz dengesini değerlendirmeye yardımcı olur.
pH, İdrar (spot) Testi Nedir? İdrar pH testi, idrarın asidik mi yoksa bazik mi olduğunu gösteren bir testtir. "Spot idrar" ifadesi, genellikle rastgele, belirli bir zamana bağlı olmadan alınan idrar örneği anlamına gelir (24 saatlik idrar toplama gibi değil).
pH, Vücut Sıvıları Testi, vücutta bulunan çeşitli sıvıların (örneğin kan, idrar, mide sıvısı, beyin omurilik sıvısı vb.) asitlik veya alkalilik derecesini, yani pH seviyesini ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir.
Pıhtılaşma Zamanı Testi, kanın ne kadar sürede pıhtılaştığını ölçen bir laboratuvar testidir. Bu test, kanama ve pıhtılaşma bozukluklarının teşhisinde önemli bir rol oynar. Temel olarak, vücudun kanamayı durdurma yeteneğini değerlendirmek için yapılır.
Pilonidal kist eksizyonu (lokal) işlemi, genellikle kuyruk sokumunda (sakral bölge) oluşan pilonidal sinüs veya kistlerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. "Lokal" ifadesi, işlemin lokal anestezi (sadece işlem yapılacak bölgenin uyuşturulması) altında yapıldığını belirtir. Genel anesteziye gerek kalmadan, hasta uyanıkken gerçekleştirilir.
Piruvat (Pirüvik Asit) testi, kanda veya bazen diğer vücut sıvılarında pirüvik asit (ya da piruvat) seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Bu test genellikle enerji metabolizmasında bir bozukluk olup olmadığını değerlendirmek amacıyla yapılır.
Piruvat Kinaz (Pyruvate Kinase - PK) testi, kandaki veya kırmızı kan hücrelerindeki piruvat kinaz adlı enzimin düzeyini ölçen bir laboratuvar testidir. Bu enzim, vücudun enerji üretiminde önemli bir rol oynar ve özellikle eritrositlerin (alyuvarların) enerji ihtiyacını karşılamak için gereklidir.
Plasental Alkalen Fosfataz (PLAP) testi, kandaki veya dokudaki plasenta kaynaklı alkalen fosfataz enzimini ölçen bir testtir. Bu test, genellikle özel bazı durumları araştırmak için kullanılır.
Plasmodium aranması testi, sıtma (malarya) hastalığını teşhis etmek amacıyla yapılan tıbbi bir laboratuvar testidir. Bu testte, sıtma parazitini (Plasmodium türleri) belirlemek için hastanın kan örneği incelenir.
Plazma Renin Aktivitesi (PRA, Angiotensin I) testi, kandaki renin aktivitesini ölçen bir laboratuvar testidir. Bu test, böbreklerin, kan basıncının ve elektrolit dengesinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi (RAAS) hakkında bilgi verir.
Plazminojen testi, kanınızda bulunan plazminojen adlı bir proteinin seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Plazminojen, pıhtılaşmış kanı çözerek damarların tekrar açılmasına yardımcı olan fibrinolitik sistemin önemli bir parçasıdır.
Plazminojen Aktivatör İnhibitör-1 (PAI-1) testi, vücutta pıhtılaşma ve pıhtı çözülme süreçlerinde rol oynayan bir proteinin seviyesini ölçen bir kan testidir.
Pneumocystis jirovecii (eski adıyla Pneumocystis carinii), özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde (örneğin HIV/AIDS hastaları, kemoterapi görenler veya organ nakli hastaları) Pnömosistozis adı verilen ciddi bir akciğer enfeksiyonuna yol açan mantar benzeri bir mikroorganizmadır.
Pnömokok Antikoru IgG Testi, vücudunuzda Streptococcus pneumoniae (pnömokok) bakterisine karşı gelişen IgG tipi antikorların seviyesini ölçen bir kan testidir.
Polio virüs antikoru testi, vücutta poliovirüse karşı bağışıklık durumunu belirlemek için yapılan bir kan testidir. Bu test, kişinin poliovirüse karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığını, yani daha önce aşılanıp aşılanmadığını ya da hastalığı geçirip geçirmediğini gösterir.
Polyoma BK Virüsü Nedir? Polyoma BK virüsü, insanlarda yaygın olarak bulunan bir DNA virüsüdür. Genellikle sağlıklı bireylerde sessiz (belirti vermeden) kalır. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde (örneğin, organ nakli alıcıları, kemoterapi görenler) aktifleşip ciddi problemlere yol açabilir. Özellikle böbrek nakli sonrası böbrek hasarına ve nakledilen böbreğin reddine neden olabilir.
Polyoma BK Virüsü Nedir? Polyoma BK virüsü, insanlarda genellikle çocuklukta enfekte edilen ve çoğunlukla bağışıklık sistemi sağlıklı kişilerde sessiz kalan bir virüstür. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde (örneğin böbrek nakli sonrası immünsüpresyon uygulanan hastalarda) aktifleşerek böbrek hasarına yol açabilir.
Porfirinler (kantitatif) testi, vücutta porfirin adı verilen kimyasal bileşiklerin miktarını ölçen bir laboratuvar testidir. Porfirinler, hemoglobin üretiminde rol oynayan önemli moleküllerdir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir proteindir.
Porfobilinojen (PBG) testi, idrarda 24 saat boyunca toplanan idrar örneğinde porfobilinojen seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Porfobilinojen, vücutta hemoglobin ve diğer porfirin bileşiklerinin yapımında rol oynayan bir ara maddedir.
Portör Tarama Testi, özellikle gıda sektörü ve sağlık alanında çalışan kişilerin, taşımış olabilecekleri hastalık yapıcı mikroorganizmaları (bakteri, virüs, parazit gibi) tespit etmek amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir.
"Portör Tarama 1 Testi" genellikle sağlık alanında kullanılan bir terimdir ve özellikle gıda sektöründe, sağlık çalışanlarında veya topluluk içinde bulaşıcı hastalık taşıyıcılığını tespit etmek amacıyla yapılan bir tarama testidir.
Potasyum (K) testi, kandaki potasyum seviyesini ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir. Potasyum, vücutta sinir ve kas fonksiyonlarının düzgün çalışması, kalp ritminin düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması gibi çok önemli görevleri olan bir elektrolittir.
Potasyum (K) (Diyaliz Öncesi) tıbbi anlamda, kandaki potasyum seviyesinin ölçülmesi için yapılan bir testtir ve özellikle diyaliz tedavisi gören hastalarda önem taşır
Potasyum (K) (Diyaliz Sonrası) ifadesi, diyaliz tedavisi gören bir hastanın kanındaki potasyum seviyesinin, diyaliz işleminden sonra ölçülmesini ifade eder.
Potasyum (K) Nedir? Potasyum, vücutta hücre içi sıvısunda bulunan temel bir elektrolittir. Sinir ve kas hücrelerinin normal çalışması, kalp ritminin düzenlenmesi, kas kasılması ve asit-baz dengesinin korunması gibi birçok hayati fonksiyonda rol oynar. Normal kan potasyum düzeyi genellikle 3.5 – 5.0 mmol/L arasındadır. Düzeyinin yüksek veya düşük olması kalp ritim bozukluklarına, kas güçsüzlüğüne veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.