Kortizol: Vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir hormondur. Böbreküstü bezlerinden salgılanır. Kortizol, kan şekeri seviyesini artırır, iltihapları azaltır ve enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Kan testinde ölçülerek vücuttaki stres durumu veya böbreküstü bezi fonksiyonları değerlendirilir.
“Kortizol, Total, 2. saat testi” genellikle vücuttaki kortizol hormonunun seviyesini ölçmek için yapılan bir kan testidir. Buradaki “2. saat” ifadesi, testin uygulandığı zamanlamayı belirtir.
“Kortizol, Total, 30. dk. testi” genellikle kortizol hormonunun stres veya uyaranlara karşı 30 dakika sonraki seviyesini ölçmek amacıyla yapılan bir kan testidir. Kortizol, böbreküstü bezlerinden salgılanan ve vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olan önemli bir hormondur.
“Kortizol, Total, 90. dk. testi” genellikle bir kortizol stimülasyon testi veya kortizol yanıt testi olarak bilinir. Bu test, vücudun stres hormonlarından biri olan kortizolün 90 dakika sonra ne düzeyde olduğunu ölçmek için yapılır.
ChatGPT: Kreatin Kinaz (CK) İzoenzimleri Testi Nedir? Kreatin Kinaz (CK), kaslarda ve beyin gibi dokularda enerji üretiminde görev alan bir enzimdir. Vücutta farklı dokularda bulunan CK enziminin birkaç farklı formu (izoenzimi) vardır. CK izoenzimleri, esas olarak üç tipe ayrılır: CK-MM (Kas tipi) CK-MB (Kalp kası tipi) CK-BB (Beyin tipi)
Kreatinin testi, kandaki kreatinin seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Kreatinin, kas metabolizması sonucu oluşan ve böbrekler tarafından süzülen atık bir maddedir. Bu nedenle, kreatinin düzeyi genellikle böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılır.
Kreatinin testi, kandaki kreatinin seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Kreatinin, kas metabolizmasının normal bir yan ürünü olarak oluşan ve böbrekler tarafından kandan süzülüp idrarla atılan bir maddedir. Bu nedenle kreatinin düzeyi, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde önemli bir göstergedir.
Kreatinin (Diyaliz Sonrası) testi, genellikle diyaliz tedavisi gören hastalarda yapılan bir kan testidir. Bu test, hastanın kanındaki kreatinin düzeyini ölçer diyaliz seansından sonra. Kreatinin, kas metabolizmasının bir atık ürünüdür ve sağlıklı böbrekler tarafından kandan süzülerek idrarla atılır.
Kreatinin klirensi testi, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için yapılan bir laboratuvar testidir. Böbreklerin, kandaki kreatinin adlı atık maddeyi ne kadar iyi süzdüğünü ve vücuttan attığını ölçer. Bu test, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını anlamaya yardımcı olur.
Kreatinin, kaslarda enerji üretimi sırasında oluşan bir atık üründür. Vücutta sabit bir hızda üretilir ve böbrekler tarafından kandan süzülerek idrarla atılır. Bu nedenle, kreatinin düzeyleri böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde önemli bir biyokimyasal göstergedir.
“Kreatinin, İdrar (spot) testi” idrarda kreatinin düzeyinin ölçüldüğü bir laboratuvar testidir. Spot idrar, günün herhangi bir anında alınan tek seferlik idrar örneğidir (genellikle sabah idrarı olabilir, ama mutlaka ilk sabah olmak zorunda değildir).
Kreatinin, Mayi Testi Nedir? Kreatinin, mayi testi genellikle beyin-omurilik sıvısı (BOS) içerisindeki kreatinin seviyesini ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir. Beyin-omurilik sıvısı, beynin ve omuriliğin etrafında bulunan ve bu bölgeleri koruyan sıvıdır.
Krom (Cr) Nedir? Krom, doğada bulunan bir metal elementtir. İnsan vücudunda çok az miktarda bulunur ve bazı enzimlerin işleyişinde rol oynar. Ancak aşırı krom maruziyeti toksik olabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir.
1. Krom (Cr) Testi Nedir? Krom (Cr), vücutta iz element olarak bulunan bir mineraldir. Krom testi, kandaki krom seviyesini ölçmek için yapılır. Krom, insülinin etkisini artırarak kan şekeri kontrolünde önemli rol oynar. Bu test genellikle krom eksikliği veya aşırı krom maruziyetini değerlendirmek için yapılabilir. Krom zehirlenmeleri ya da mesleki maruziyet durumlarında da ölçülür.
Kromogranin A (CgA) testi, kandaki kromogranin A isimli proteinin seviyesini ölçen bir laboratuvar testidir. Kromogranin A, özellikle nöroendokrin hücrelerde bulunan ve hormonların depolanması ile salgılanmasında rol oynayan bir proteindir.
Kruger Boyama Testi, tıbbi ve psikolojik değerlendirmelerde kullanılan bir laboratuvar veya klinik test değildir. Muhtemelen burada "Krüger Boyama" ifadesi ile ilgili bir karışıklık olabilir ya da farklı bir boyama testi kast ediliyor olabilir. Ancak tıpta yaygın olarak kullanılan bazı boyama testleri vardır ve bunlar mikroskobik inceleme için kullanılır. Örneğin: Gram Boyama: Bakterilerin sınıflandırılmasında kullanılır. Giemsa Boyama: Kan hücrelerinin ve parazitlerin incelenmesinde kullanılır. Ziehl-Neelsen Boyama: Tüberküloz gibi asidorezistan bakterilerin tespiti için kullanılır.
Kültür Testi Nedir? Kültür testi, vücutta enfeksiyona neden olan mikroorganizmaları (bakteri, mantar veya virüs gibi) tespit etmek amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir. Enfeksiyon bölgesinden (kan, idrar, yara, boğaz, apse sıvısı gibi) alınan örnek uygun besiyerinde çoğaltılır ve hangi mikroorganizmanın var olduğu belirlenir. Böylece doğru tedavi için hangi antibiyotiğin veya ilacın etkili olacağı da saptanabilir.
Kültür, Aspirasyon Mayi Testi Nedir? Kültür ve aspirasyon mayi testi, enfeksiyonların tanısında kullanılan laboratuvar yöntemlerindendir. Bu test, vücutta şüphelenilen bir enfeksiyon odağından sıvı örneği alınarak (örneğin; apse içi, eklem sıvısı, akciğerden aspirasyonla alınan sıvı gibi) mikrobiyolojik incelemeye tabi tutulur.
BAL NEDİR? BAL açılımı Bronkoalveoler Lavajdır. Bu, akciğerlerin derin kısımlarından örnek alınmasını sağlayan bir işlemdir. İşlem sırasında ince bir bronkoskop (esnek bir kamera) ağız veya burun yoluyla akciğerlere ilerletilir ve buradan steril sıvı gönderilip tekrar çekilir. Bu sıvı, akciğerlerin alveol ve bronşiollerinden örnek alır.
Kültür ve Balgam Testi Nedir? Balgam testi, solunum yollarından alınan balgam örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi işlemidir. Bu test, özellikle akciğer enfeksiyonlarının (örneğin tüberküloz, zatürre) tanısında kullanılır. Kültür testi ise, balgam örneğinde bulunan mikroorganizmaların (bakteri, mantar, virüs gibi) türünü belirlemek amacıyla yapılır. Kültür yöntemiyle, hangi mikroorganizmanın enfeksiyona neden olduğu saptanabilir ve bu mikroorganizmanın hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğu belirlenerek uygun tedavi planlanabilir.
Kültür, Boğaz Sürüntüsü Testi, boğazda bulunan bakteri veya diğer mikroorganizmaların tespit edilmesi için yapılan bir laboratuvar testidir. Boğazda özellikle enfeksiyon belirtisi olduğunda, bu test ile enfeksiyona neden olan bakteriler veya mantarlar saptanır. Test, genellikle boğaz ağrısı, kızarıklık, ateş, bademciklerde şişlik gibi semptomlar varsa istenir.
Kültür ve Boğaz Sürüntüsü (Tarama) Testi Nedir? Boğaz sürüntüsü (tarama) testi, boğazdaki mikroorganizmaların tespiti amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir. Bu testte, boğazdan özel bir çubuk veya pamuklu çubuk yardımıyla sürüntü alınır ve mikrobiyolojik incelemeye gönderilir.
Kültür Nedir? Tıpta kültür, vücuttan alınan örneklerde (kan, idrar, balgam, beyin-omurilik sıvısı gibi) bulunan mikroorganizmaların (bakteri, mantar, virüs vb.) laboratuvarda üretilip çoğaltılması işlemidir. Bu sayede hastalığa neden olan mikroorganizma tespit edilir ve hangi antibiyotiklere duyarlı olduğu belirlenir. Böylece enfeksiyon tedavisi daha doğru ve etkili planlanır.
Kültür Nedir? Kültür, enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların (bakteri, mantar, virüs gibi) tespit edilmesi için laboratuvarda özel besiyerlerinde büyütülmesidir. Bu sayede hastalığa sebep olan mikroorganizma belirlenebilir ve hangi antibiyotiklere duyarlı olduğu saptanabilir.
Kültür, Burun Sürüntüsü (Tarama) Testi Nedir? Bu test, burun içinden alınan bir sürüntü (yumuşak pamuklu çubukla alınan örnek) örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi işlemidir. Amaç, burun içinde bulunan bakteriyel veya nadiren mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların varlığını tespit etmektir.
Kültür ve Dışkı Testi Nedir? Dışkı kültürü testi, bağırsaklarda bulunan mikroorganizmaların incelenmesi amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir. Bu test sayesinde bağırsaklarda enfeksiyona yol açan bakteri, mantar veya diğer mikroorganizmalar tespit edilir.
Dışkı kültürü (stool culture), bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin veya patojen mikroorganizmaların tespit edilmesi için yapılan bir laboratuvar testidir. Bu test, dışkı örneği alınarak laboratuvarda çeşitli besiyerlerine ekilir ve hangi mikroorganizmaların büyüdüğü gözlemlenir. Böylece özellikle enfeksiyonlara neden olan bakteriler, parazitler veya diğer patojenler saptanabilir.
Kültür ve Doku Testi Nedir? Kültür testi, vücutta enfeksiyona yol açan mikroorganizmaların (bakteri, mantar, virüs vb.) türünü ve büyümesini belirlemek için yapılan laboratuvar testidir. Bu testte, enfekte olduğu düşünülen bölgeden (kan, idrar, balgam, yara sıvısı, vb.) örnek alınır ve laboratuvarda özel besiyerlerinde mikroorganizmaların üremesi sağlanır.